Aşı Takvimi
Yavru kediler için ölümcül olan ve tedavisi güç olan viral enfeksiyonlara karşı aşılama hayati bir önem taşır. Enfeskiyonlara yakalandıklarında bünyeleri yeteri keder kuvvetli olmadığı için yüksek oranda ölüm görülür. 8 haftalıkken aşı programı başlar ve ilk karma aşısı yapılır. Daha sonra vücuttaki antikor titresini belirli bir düzeyde tutmak için 21 gün arayla antijenleri içeren karma aşılar tekrarlanır, böylece kedinizin bağışıklık sistemi istenilen düzeye gelir. İlerleyen haftalarda kuduz aşısı ve kist ilacı enjeksiyonuyla aşı programı tamamlanır. Bundan sonra aşıların bağışıklık seviyesini aynı tutmak için yıllık aşı tekrarların yapılması gerekir.
Aşı, hayvanın vücut ısısının yükselmesine, ateşinin çıkmasına neden olur, bu normaldir. Kesinlikle ateş düşürücü, ya da aspirin vermeyin.! Kediniz, yemeden içmeden kesilirse derhal veterinerine başvurun.
Aşılama Öncesi:</B> Aşı programına başlamadan önce, kediniz genel sağlık muayenesi ile birlikte iç ve dış parazit yönünden bir veteriner hekim tarafından muayene edilmeli ve iç ve dış parazitlere karşı önlem almak için her 3 ayda bir kontrole gitmelidir. Aşılamaya, kediniz sütten kesildikten sonra başlanır. Aşı gününde kedinizin ateşi olmamasına, gözü ve burnunun akmamasına, ishali bulunmamasına dikkat edin. Diğer bir deyişle kediniz aşı öncesinde sağlıklı olmalıdır.
7-9. hafta Karma Aşısı (3’lü ya da 4’lü )
12. hafta Karma (2.aşı)
13. hafta Lösemi (FeLV)
16. hafta Lösemi (2.aşı)
18. hafta Kuduz Aşısı
Kuduz, Lösemi ve Karma aşılarının her yıl yapılması gereklidir. Bu aşıların her yıl aynı tarihlerde yapılmasına dikkat edilmelidir. Aşılar tamamlanıncaya kadar kedinizi sokağa bırakmayın ve başka kedilerle yakınlaşmasına izin vermeyin. Aşıları bittikten sonra sokakta diğer kedilerden mikrop kapmayacak kadar sağlıklı olacaktır.