Hayvancılık desteklemeleri Miktarı
Hayvancılık desteklemeleri belirlenen Miktarı
Damızlık düve belgeli hayvan başına 550 YTL, damızlık düve sertifikalı hayvan başına 275 YTL destek verilecek.
Yerli hayvan gen kaynaklarının korunması amacıyla büyük baş hayvan için 350 YTL, küçükbaş hayvan için de 60 YTL ödeme yapılacak.
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı’na göre, yerli hayvan gen kaynaklarının geliştirilmesi için küçükbaş taban sürü de 30 YTL/baş, küçükbaş elit sürü de 35 YTL/baş destek uygulanacak.
Karara göre, aşılamada uygulanacak destek miktarı hayvan başına 0,25 YTL ile 0,50 YTL arasında değişirken, hayvan kimlik sisteminde verilecek destek de 0-6 aylık sığır cinsi hayvanda 2 YTL olarak belirlendi.
Hastalıktan ari işletmelerde, hastalıktan ari hayvan tazminatı il veya ilçe komisyonu tarafından belirlenecek. Hastalıktan ari sığırda ise hayvan başına 50 YTL verilecek.
28 ilde, Tarım Kredi Kooperatifleri ile sözleşme yapan ve Et Balık Kurumu kombinalarında kesim yapan üreticilere, karkas ağırlığının beher kilogramı için 1 YTL destek uygulanacakken, büyükbaş hayvan hastalığı tazminat desteğini il veya ilçe komisyonu tarafından belirlenecek.
Gıda güvenliği amacıyla kesimhane, mezbaha ve kombinada çalışan veteriner hekimlere yapılan desteklemelerde 0,15 YTL ile 1,25 YTL arasında değişecek.
-SÜT DESTEKLEMELERİ-
Süt desteklemelerinde ise verilecek destek miktarı litre başına 1,5 YKr ile 5,5 YKr arasında belirlendi.
Sağım hijyeni ve süt kalitesi için 100 bin ve 200 bin YTL’lik fatura bedelinin yüzde 40’ı oranında destek verilecek.
Arıcılığa verilecek destek 0,30 YTL ile 50 YTL arasında değişirken, su ürünlerine 0,05 YTL ile 1 YTL arasında destekleme yapılacak.
Yem bitkilerinde uygulanacak destek miktarları dekar başına 50 YTL ile 130 YTL, sertifikalı yem bitkileri tohumluğu üretiminde uygulanacak destek miktarları da kilogram başına 0,25 YTL ile 1,50 YTL olarak belirlendi.
Suni tohumlamada kalkınmada öncelikli illerde hayvan başına 36 YTL, diğer illerde 26 YTL destek uygulanacak.
Suni tohumlamadan doğan buzağılarda 80 ile 140 YTL arasında destek verilecek.
Küçükbaş ıslah amaçlı yetiştirici birliklerine 9 YTL, tiftik üretiminde ise kilogram başına 6 YTL ile 13 YTL arasında destekleme yapılacak.