Kedilerde tarama ve fırcalamada tüy dökülmesi
Kedilerde tarama ve fırcalamada tüy dökülmesi
Kedilerinize iyi bakıyor, besliyor, temizliğini aksatmıyorsunuz, düzenli olarak aşılarını yaptırıyor ve parazitlere karşı önlem alıyorsunuz. Fakat kedileriniz hala tüy döküyor! Kediler niçin tüy dökerler ve ne gibi önlemler alınmalıdır?
Mevsimsel Tüy Dökülmesi
İlkbahar ve sonbahar kedilerinizin tüy değiştirme mevsimleridir. İlkbahar aylarında, yazın sıcaklarından korunmak için uzun tüyler dökülür ve seyrekleşir. Sonbahar aylarmdaysa, soğuk kış aylarına hazırlık olarak, ince ve seyrek kıl örtüsü değişir, tüyler dökülür ve yerine daha uzun ve kaim tüyler gelir. Bu çeşit bir tüy dökümü tamamen normaldir. Genellikle 2 ay sürmekle birlikte, bazen 4 aya kadar uzayabilir. Evlerinizin aşırı sıcak olması ve akşamları ışık alış süresinin uzaması tüy dökülmesini arttırır.
Taramanın ve Fırçalamanın Etkisi
Tarama işlemi her gün en az bir kere yapılmalıdır. Kedilerinizin tüy yapısına göre uzun tüyler için, aşırı gelişmiş tüyler için, ipek tüyler ve kıl tüyler için üretilmiş fırçalardan biri kullanılmalıdır. Bu işlem ile ölü tüyleri ve ölü deri hücrelerini alıp, deriye masaj yapmış olursunuz. Böylelikle deri yapısı ve kıl kökleri güçlenir ve daha sağlıklı tüyler çıkar.