Home » Kedi Resimleri » Kedinizi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kedinizi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Konuyu Oluşturan Konu Kedi Resimleri [148 Tıklama ]

Kedinizi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Eğer bir kedi almaya karar verdiyseniz ve bu sizin ilk kediniz olacaksa onun size değil evine bağlı olacağını, size çok kızdığında bir tırmık atabileceğini, hatta sevmeniz için yanınıza gelmeme ihtimalininde olduğunu bilmelisiniz. Bu durumlar tamamen karekteri ile ilgili olarak yaşanabilecek olasılıklardır.

Genel olarak kediler uyumlu hayvanlardır ve hayatlarını idame konusunda oldukça yeteneklidirler. Çiş ve kaka sorunları çok çabuk çözümlenir, uzun süre yalnız başlarına kalabilirler ve bu durumdan oldukça hoşnutturlar. Yaşayabileceğiniz en büyük problemler ise; yemek seçiciliği, sürekli sokağa çıkma istekleri ve çiftleşme dönemlerdeki huzursuzluklarıdır.

Öncelikle karar vermeniz gereken konu ırkı ve cinsiyetidir. Çünkü yaşanabilecek sorunlarda bu iki faktör önemlidir.

Erkek kediler, seksüel olgunluğa eriştikten sonra özellikle de çiftleşme dönemlerinde alanını belirlemek ister ve tuvaletini yaparak işaret bırakır. Tamamen içgüdüsel olarak yapılan bu işlem evinizde sizi rahatsız edebilecek keskin bir kokunun oluşmasına neden olabilir. Böyle bir durumu önlemek elbetteki mümkün olabilir. Kastrasyon operasyonu ile testisleri alınan erkek kedilerde hormonal baskı kaldırılacağından bu sorunu kolayca çözümleyebilirsiniz.

Ayrıca erkek kedilerde 3 ile 4 yaşlarından itibaren idrar taşı problemleri sık yaşanan sorunlardan birisidir ve bu durum üriner sistemin anatomik yapısı ile ilgilidir.

Dişi kediler de alan belirleme gibi bir eylem olmaz ancak seksüel olgunluğa eriştikten sonra arkası kesilmeyen bir çiftleşme isteği vardır ve bu nedenle sürekli dışarı kaçma çabası veya sürekli bağırmaları katlanılamaz bir hal alabilir. Ayrıca dışarı kaçışlarıda istenmeyen gebeliklerle son bulabilir.

Hem erkek hemde dişi kedilerde alt üriner sistem rahatsızlıklarına oldukça sık rastlanmaktadır. Öyleki, yaklaşık % 60 oranında görülebilen bu hastalıklar ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Ancak böyle bir durumu önceden tespit etmek ve koruyucu önlemler almak birçok problemin ortaya çıkmasını önlemek açısından faydalı olacaktır. Bu amaçla periyodik olarak check-up, idrar tahlilleri ve uygun gıdalar ile besleme kedinize bu konuda sorunsuz bir yaşam sağlayabilir.

Kedi sahibi olmanın yolları;

Sağlıklı bir kediniz olmasını istiyorsanız tercihinizi sahipli bir yavru almak yönünde kullanmalısınız. Aşılı anneden doğan yavrular anneden aldıkları maternal antikorlar sayesinde hastalıklara karşı daha dirençli olacağından aşıları tamamlanıncaya kadar olan dönemde sorun yaşama riskini minumuma indirgemiş olursunuz.

Bir petshoptan alacaksanız aşısının yapılmış olmasına dikkat etmeniz, eğer imkanınız varsa onu bir süre gözlemleyerek genel durumunu takip etmeniz veya bir veteriner hekimden genel olarak sağlık durumu hakkında bilgi almanız faydalı olacaktır.

Ayrıca unutmayınki sokaklarda da binlerce inanılmaz derecede sevimli ve şirin kedi yavruları var. Onlardan birisini de alabilirsiniz ve hekiminize kontrol ettirerek sahiplenebilirsiniz.

Kedi almaya karar verdiğiniz anda evinizde de bazı değişikliklerin olacağını gözönünde bulundurmalısınız. Bu ileride mutsuzluk yaşamamanız için bilmeniz gereken önemli bir detaydır.

Tüm canlılar gibi onunda bakıma ihtiyacı olacaktır. Düzenli aşı ve paraziter uygulamaları yanında tüylerinin fırçalanması, kumunun temizlenmesi, suyunun yenilenmesi ve yemeğinin verilmesi gibi her gün düzenli olarak karşılanması gereken rutin ihtiyaçları vardır. Uzun tüylü kedilerin fırçalanma ihtiyaçları kısa tüylülere oranla daha fazladır. Çünkü oluşan kıtıklar deri problemleri yaşanmasına neden olabilir. Eğer titiz bir insansanız veya yoğun bir iş yaşantınız varsa bu durumu gözeterek tercihinizi kısa tüylü bir kediden yana kullanmalısınız.

Kedi almaya karar verdiğiniz anda evinizde de bazı değişikliklerin olacağını gözönünde bulundurmalısınız. Bu ileride sorun yaşamamanız için bilmeniz gereken önemli bir detaydır.

Örneğin;
Kırılacak biblolarınızı kapalı dolaplara koymanız, tehlike yaratacak eşyaları da kaldırmanız gerekebilir.

Evinizde çiçekleriniz varsa, özellikle deve tabanı, dieffenbachia gibi dal ve yapraklarında kediniz için zehirli etki yapabilen maddeler içerdiğinden kedinizin ulaşamayacağı bir yere koymanız ve hatta riski minimuma indirgemek için tamamen evden uzaklaştırmanız gerekebilir.

Ayrıca yüksek bir apartman dairesinde yaşıyorsanız pencere ve kapılarınıza koruyucu tel ile kaplamanız gerekecektir. Çünkü kedilerde en sık görülen kazalar içinde düşmeye bağlı yaralanmalar hemen hemen ilk sıralarda yer almaktadır.

Tırnaklarını törpüleme ihtiyacı kedinin doğasından gelen bir durumdur ve bu işlem için uygun mekanlar yaratmazsanız koltuklarınızı feda etmeniz gerekebilir. Bu amaçla tırmalama tahtası veya bir halı parçası ile kaplanmış bir tahtayı onun kullanımına sunmalısınız.

Kedinizi seçerken dikkat edebileceğiniz önemli bir konuda ırkı ve ırkına bağlı olarak yaşayabileceğiniz spesifik problemleridir. Örneğin bir iran kedisi almaya karar verdiyseniz sürekli bir göz yaşı akıntısı olabileceğini, ciddi deri problemleri ile karşılaşabileceğinizi, burun yapıları nedeniyle solunum problemleri olabileceğini ve kafa yapısının iri olmasına bağlı olarak güç doğumlar yaşayabileceğinizi hatırda tutmalısınız.

Taşınmayı düşünüyorsanız veya yakın zamanda tatil planınız varsa kedi alma kararınızı biraz ertelemeniz faydalı olacaktır. Yaşayacağı mekan değişiklikleri onun strese girmesine ve adaptasyon güçlüğüne neden olabileceği gibi tüy dökme, yemek yememe ve hırçınlık gibi bazı problemler yaşanmasına neden olabilir.

Kedi alma kararını bir kez daha gözden geçirmeniz sizin için nasıl bir kedinin uygun olacağını araştırarak kararınızı bu doğrultuda vermeniz, birlikte yaşanacak sürecin mutlu ve huzurlu olması için önemlidir.

Kedinizi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz? konusu ile ilgili diğer görselleride burada bulabilirsiniz.
Kedi

Kedilerde İdrar Püskürtme

Otocolobus manul resmi

Lütfen Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir